4 ledelsesstilarter: Bliv klogere på din ledelsesform!

De 4 ledelsesstilarter

I artiklen nedenfor, vil du have mulighed for at blive klogere på de forskellige stilarter af ledelse. Disse kan du møde enten som ansat, eller måske selv benytte dig af som leder.

Ledelse

Før vi dykker ned i de forskellige stilarter, er det vigtigt at huske på at man som leder ikke vil opnå det bedste resultat ved at benytte samme ledelsesstil ved alle sine medarbejdere. Dine ansatte vil alle reagere forskelligt på de forskellige stilarter, og det er derfor vigtigt, at du som leder kan finde ud af at tilpasse dig den ansat du står overfor.

Der er derudover vigtigt at få med at man godt kan blande de forskellige stilarter, for at finde den der passer bedst til en selv og sin arbejdsplads.

Den form for ledelse vi nu introducerer for dig er den situationsbestemte ledelse, som er delt i fire.

Instruerende ledelsesstil

Ved den instruerende ledelsesstil, er medarbejderen ofte selv meget motiveret for at udføre deres arbejde. Medarbejderen mangler dog den rette viden eller de rigtige kompetencer for at kunne udføre jobbet godt nok. Her er det lederens job at dirigere og kontrollere medarbejderen som denne løser opgaverne. Hvis det som leder lykkes at støtte medarbejderen den rette mængde, vil medarbejderen opnå en følelse af at lykkes på arbejdspladsen, som vil øge den indre motivation og tro på egne evner. Her er medarbejderen altså meget engageret i at løse opgaven, men har ikke de rigtige kompetencer.

 

Coachende ledelsesstil

Den coachende ledelsesstil adskiller sig fra den instruerende ved, at medarbejderen i denne situation hverken har de rigtige kompetencer, eller motivation for at klare jobbet. Derfor er det vigtigt, at du som leder i denne situation både kan assistere medarbejderen med de rigtige faglige kompetencer og lysten til at udføre det givne arbejde.

 

Støttende ledelsesstil

Ved denne ledelsesstil har medarbejderen styr på de faglige kompetencer for at løse det givne arbejde, men mangler lysten til at udføre opgaven. Her skal du som leder gå ind og støtte medarbejderen ved at sætte mål og udfordre den ansatte med sværere arbejdsopgaver for at højne den indre motivation.

Delegerende ledelsesstil

I denne situation er ledelse næsten helt unødvendigt, da man har at gøre med en medarbejder der både har motivation og kompetencer til at udføre det givne arbejde. Her skal du som leder sikre at holde din medarbejder tilpas udfordret og give feedback. Her kan man altså som leder træde tilbage og lade medarbejderen have mere selvbestemmelse.

 

Ved at du som leder har øje for disse forskellige ledelsesstilarter, kan du nemmere tilgå din medarbejder der hvor de er, og assistere der hvor de har brug for det. Om det så er kompetencer eller motivation det drejer sig om.

Ledelsesformer

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *