Fra deltidsentrepreneur til fuldtidsiværksætter

Denne artikel er en smule anderledes end mange af de andre cases på siden. Den handler om Tim, der er midt i processen med at gå fra deltidsiværksætter til selvstændig på fuld tid. Det vil sige, at han står MIDT i alle tankerne, som de fleste andre iværksætter cases beskriver.
Et kæmpe tak til Tim, fordi han har mod og lyst til at dele sine erfaringer.
(Nå ja – Tim, hvis du læser denne artikel og årstallet er senere end 2020, så er det forhåbentligt med et smil på læben)


Tim, hvem er du?

Jeg er 36 år og arbejder til dagligt for DSB. Når jeg ikke arbejder for DSB, prøver jeg at være til stede for mine kone og mine to børn. Når ungerne er lagt i seng, og køkkenet er ryddet op, så er jeg selvstændig in spe.

Hvordan fik du ideen til at blive selvstændig?

En lang historie kort, så hørte jeg ved et tilfælde om affiliate marketing. Selve konceptet lød spændende og især tanken om at have en passiv indtægt lød rigtigt interessant. Jeg har altid været interesseret i marketing og reklamer. Da selve konceptet omkring affiliate marketing blev forklaret, var det som om, at der var en indre ild, der var blevet tændt. Jeg kunne ikke slippe tanken, og jeg vidste, det skulle prøves. Det var dette, jeg ville fokusere på fremover.

Hvad var det sværeste i beslutningen?
Jeg har et job, som jeg er rigtigt glad for. Opgaverne er tillokkende, kollegaerne er søde, og så er det en af Danmarks bedste arbejdspladser på rigtigt mange parametre. Samtidig har jeg en familie, der skal forsøges, og regninger der skal betales. Jeg får jo en fast pose penge fra mit job som lokomotivfører hver måned, så på mange måder er det tillokkende at blive hængende i det, som man kender og er tryg ved. Så det, der uden tvivl er den største hurdle lige nu er, om jeg skal gå ”all in” og vælge marketingsvejen som fuldtidsarbejde.
 
Hvad har været det sværeste i processen?
Nu er jeg jo midt i processen, hvis man kan sige det på den måde. Derfor er det, der fylder mest en afvejning af de mange arbejdstimer med både fuld tid som lokomotivfører, familiefar og samtidig at finde tid til det, jeg brænder for.
En af de ting, der har været svært at acceptere, er, at når du har et projekt, som du gerne vil bruge tid på, så har du simpelthen ikke nok timer i døgnet til at få det til at blive så godt som du gerne vil i et tempo, du kan acceptere. Et eksempel er, at jeg har et projekt, der hedder A-kasseguide.dk. Jeg har hele tiden vidst, hvordan det skulle være. Jeg har fra starten syntes, at det var et fedt projekt, fordi jeg selv synes, at der mangler noget information på området. Jeg har selv stået og skulle vælge (lige som de fleste andre danskere). Men jeg syntes, det var svært at vælge, fordi de fleste a-kasser minder så meget om hinanden. Jeg fik ret hurtigt ideen i mit hoved, til de elementer, der vil give værdi til mit valg. MEN, tiden fra jeg fik ideen, til projektet rent faktisk stod færdigt, virkede til at være alt for lang. Jeg havde simpelthen ikke den fornødne tid til at få projektet gjort færdigt i det tempo, jeg gerne ville. Så manglen på tid er så absolut det sværeste i processen.
 
Hvad har du gjort for at komme videre, når der har været modstand?
Lige nu er den største hurdle knaphed på tid. Jeg arbejder markant mere end de fleste andre lønmodtagere. I stedet for at se denne tid som værende hård og tænke på alle de ting, jeg går glip af, så har jeg valgt at vende tankegangen på hovedet, hvis man kan sige det på den måde. Jeg tænker, at hvis jeg kan arbejder dobbelt så hårdt som alle andre – hvis arbejder når alle andre holder fri – så er det mig, der overhaler de andre. Det er mit slid, som gør, at jeg får en fordel.
 
Hvis du skulle give tre råd til andre iværksættere, hvad skulle det så være?
Det første er helt sikkert, at man skal huske at slukke for virksomheden engang i mellem og være i stand til at glemme alle tanker om projekter, beslutninger, mails der skal besvares, content der skal rettes til og så videre. Hvis du ikke formår at gøre dette, så ryger du ind i en omgang stress. Stress er en dræber.
Det andet er – Spring ud i det, hvis man ikke dør af det, så bliver man som reglen bare lidt stærkere. Hvis man ikke klarer den første gang, så kan man altid rejse sig igen.
Det tredje råd er mere omkring økonomi og anskuelser af opstarten. De fleste tror, man skal spare mange tusinde kroner op, før man kan komme i gang. Men har du en god idé, så gælder det bare om at komme ud over stepperne, før andre får ideen. Husk på – Det behøver ikke koste kassen at komme i gang, hvis man bare selv sætter sig ind i tingene.