Når drømmen brister! Fredrik så sin drøm briste…men…

Alt synes tabt, dine splinternye virksomhed samt alle dine drømme er ved at briste. Og så alligevel. Læs historien om Fredrik, der blev ved med at tro på drømmen, da det så allersværest ud. Det er en stor fornøjelse at bringe et interview med Fredrik her på uc2.dk

Af Mikkel Ussing-Kelstrup / Fredrik Hjort

fredrikhjort

Hvad hedder du?

Jeg hedder Fredrik Hjort, og jeg bor til dagligt i Göteborg i Sverige. Min virksomhed ligger i Sverige, og det er primært hér, jeg arbejder ud fra.

I hvilken branche arbejder du?

Jeg har lavet en hjemmeside, Nordicwork.com, der formidler job- og studiemuligheder på tværs af de nordiske lande. Bor du i Danmark, har du masser af jobmuligheder i resten af Skandinavien. Det drejer sig blot om at finde mulighederne. Det er hér, jeg har fundet min niche.

screenshot-nordicwork

Hvad er det bedste ved din branche?

Uj, der er mange. Noget af det, jeg sætter mest pris på, er, at jeg ikke nødvendigvis behøver at sidde på et kontor i Göteborg. Jeg kan i princippet tage min computer under armen og rejse til et andet land og arbejde derfra. Friheden ved at have en virksomhed online er virkelig skønt.

Fortæl mere om baggrunden for din virksomhed – hvordan fik du din egen virksomhed?

Jeg er een af de iværksættere, der synes, jeg har en virkelig interessant historie, fordi det har virkelig været én stor tur i en gigantisk Roller coaster. Men – for at lave en lang historie forholdsvis kort, så gik jeg på universitetet i nogle år, fordi jeg ville være lærer. Jeg tog min afsluttende eksamen for cirka fem år siden. I løbet af de fem år fandt jeg ud af, at det nok ikke var lærervejen, jeg skulle følge, men jeg foretrak at færdiggøre uddannelsen, så jeg altid ville have en plan B at falde tilbage på. Det var ikke uartige unger, og det at være ansat af en anden person, der tændte mig. I stedet ville jeg gerne opbygge min egen virksomhed og selv være i førersædet.

Jeg havde i min studietid oprettet et par hjemmesider på fritidsbasis, som kunne give penge til fest og ballade under studietiden. Det var rigtigt fascinerende at finde ud af, at det faktisk ikke kun var “alle de andre”, der kunne tjene penge online. Det var helt klart i denne proces, jeg fandt ud af, at der var noget tiltrækkende ved internettet. Jeg var helt sikker på, at det måtte kunne lade sig gøre at tjene mere end blot et par skillinger i lommepenge.

Hvordan tog du det første skridt?

Jeg gik slet og ret stik imod alt det, jeg havde lært på universitetet. Jeg havde brugt fem år på at lære at analysere og evaluere, for så igen at analysere. Stik imod alt dette kastede jeg mig ud i det uden de helt store, gennemgribende analyser. Det var et skridt/fald ud i uvisheden. Bankkontoen var ikke lige frem prangende efter fem år som studerende, men på den anden side havde ikke haft råd til at få dyre vaner, der kunne dræne min konto.

Kniven mod struben

Jeg havde sat kniven mod struben på mig selv, så jeg gjorde det som jeg var bedst til – at bygge hjemmesider. Trods min enorme entusiasme gik det alt andet end godt med at få gang i virksomheden. Salgene udeblev, og min bankkonto blev ligeledes hurtigt mindre. Efter cirka otte måneder var jeg klar til at give op – der var simpelthen ikke flere penge. Jeg havde levet på en sten og var begyndt at tænke på, om livet som selvstændig virkelig, var den vej, jeg ville følge.

Hvordan kom du videre derfra?

Helt uventet, ja mere eller mindre tilfældigt kom der et gennembrud. En af de hjemmesider, jeg havde haft i et stykke tid, begyndte pludselig at give en smule overskud. Det var ikke kun penge, der dryppede ind på bankkontoen – det var også håb og selvtillid. Denne fremgang blev langsomt bedre, og jeg kom tilbage i den rette tankegang – jeg VILLE være selvstændig. Jeg VILLE, og jeg KUNNE. Selvtilliden voksede langsomt sammen med omsætningen, og lidt efter lidt begyndte jeg at kunne leve af mine projekter.

I dag er resten historie. Jeg har arbejdet med online marketing i cirka 5 år. Mit nyeste projekt, NordicWork.com går langsomt fremad.

Hvis du skulle give læserne på uc2 3 gode råd, hvad skulle det så være?

 

Det er ret svært at finde tre gode råd, for hvis der var nogen, der for fem år siden skulle rådgive mig, ville tre slet ikke være nok. Jeg vælger at holde rådene inden for de iværksættere, der vil basere deres virksomhed online:

For det første, så gælder det om, at du bliver nødt til at finde en niche eller en platform, hvor du kan finde fodstøtte. Vælger du en niche, der er for stor fra starten, får du også en masse konkurrence. Det vil derfor være en god idé at blive den førende inden for en mindre branche, for så derefter at vende fokus mod større nicher.

For det andet så tænk langsigtet. Det sker alt for ofte, at genveje bliver til omveje. Dit fokus forsvinder simpelthen fra det centrale. Eyes on the Prize.

Det tredje råd er nok dét, der kendetegner min mentalitet bedst – giv ikke op for tidligt. Det er kun de færreste iværksættere, der ikke møder modgang – især i starten. Du ved det bliver svært, så du kan også forberede dig på det. Sæt eventuelt en given tidsperiode af til at afprøve dit projekt. I løbet af denne tidsperiode bliver du nødt til at spare på ALT, for du kan ikke både “puste og have mel i munden”

Hälsningar
Fredrik